Börcs: blog

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 298 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Börcs klub hírei

Idei libasült

 

A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk.

 

Becsinált jérce

 

A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk.

Tovább 

Pünkösdi rántott csirke és az epres tésztaPünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat sütnek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltik meg.
S bár e gesztenye téli étel, Pünkösdkor is előkerül: egyes falvakban a koszorúba font gesztenyét ősszel elteszik a verembe, majd pünkösdkor előveszik, és a ház előtt vagy az utcán fogyasztják.

Tovább 

 

 

 

 network.hu

 Pünkösdi királyválasztás

 

 

Amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűz ugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje. Ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is.

Tovább 

 

 

 network.hu

 Pünkösdi királyválasztás

 

 

Amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűz ugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje. Ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is.

Tovább 

Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele utána Szentlélek leszállt az apostolokra.
Az 50 nap a zsidó vallásból ered. Ők ünnepelték a Pészach utáni ötvenedik az aratás, az első gyümölcsök, majd később a Tízparancsolat adományozásának ünnepét.

A magyar pünkösdi szokásokban a keresztény szokások keveredtek az ősi, pogány szokásokkal, a már meglévő pogány hagyományokra épültek rá a keresztény elemek, és olvadtak össze egy ünneppé.

Tovább 

Grillnyárs

 

 

Hozzávalók 8 személyre:

 

1kg sertéstarja kicsontozva, 1kg pulykamell-filé, 2 csirkemell, 2 szál parasztkolbász

40 dkg kolozsvári szalonna, 6-8 zöldpaprika, 6-8 paradicsom, 30 dkg hagyma

alufólia, 20 cm-es nyársak

 

A páchoz:

250g mustár, 1 fej vöröshagyma reszelve, 1 kis fej fokhagyma reszelve, 5 cl konyak

3 cl citromlé, 3 evőkanál ketchup, 1 mokkáskanál őrölt feketebors

1 mk őrölt fehérbors, 2 mk grill fűszerkeverék

1 tk Piros arany, 1 mk majoranna,1 mk kakukkfű,1 mk őrölt gyömbér,1 csipet őrölt kömény

2 mk Top mix ízesítő, 1dl kukoricacsíra-olaj

 

 

Két nappal a kerti esemény előtt be kell pácolni a húsokat, hogy kellően ízesek, puhák legyenek.

Tovább 

Chilis sertésnyárs

 

Hozzávalók:

1kg felsál

növényi olaj

16 puha tortilla (kb. 15 cm átmérőjű)

240 ml tejföl metélőhagymával (tálaláshoz)

 

A páchoz:

fél kk. chilipor

1 kk. őrölt kömény

4 gerezd fokhagyma, préselt

2 ek. szárított oregánó

6 ek. Narancslé

 

Előkészítési idő: 15 perc + egy éjszaka a hűtőben

Grillezési idő: 8-10 perc

8 adag

 

Páclé: A hozzávalókat egy tálba tesszük, addig keverjük, amíg egy híg pasztát nem kapunk.

Tovább 

Joghurtos görögsaláta

Hozzávalók:

1kg kígyóuborka, 20 dkg feta sajt, 1 fej fodros saláta, fél piros színű kaliforniai paprika, fél zöld színű kaliforniai paprika, fél citrom kifacsart leve, 1 evőkanál olívaolaj, 2dl joghurt, 2dl sovány tejföl, 10 szem dióbél, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, kevés porcukor, frissen őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, majd a feleket még 4-5 hosszú csíkra osztjuk. A csíkokat felkockázzuk, citromlevet csurgatunk rá.

Tovább 

Görög saláta

Felkockázunk 1 kígyóuborkát, 3 nagy paradicsomot, 2-3 marék olívabogyót, 150-200 gr fetasajtot, majd az egészet óvatosan összekeverjük.

Tzatziki mártással meglocsolva nagyon finom saláta. 

 

Vegyes saláta

Eltépkedünk egy fej fejes salátát, hozzáadunk 3-4 csíkokra vágott retket, 1 konzervkukoricát, két sárga paprikát, majd az egészet lazán összeforgatjuk. .

Sokféle salátaöntet illik hozzá. 

 

Paradicsomsaláta

Felszeletelünk 8-10 paradicsomot cikkelyekre, belerakjuk egy tálba, sózzuk, kicsit megborsozzuk, fél konzervkukoricát teszünk rá, majd joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk.

Tovább 

Előkészítés, pácolás:

Alapszabály, hogy a grillezett húsokat legalább 12 órával a sütés előtt be kell pácolni. A készen kapható pácok és ízesítők mellett magunk is készíthetünk pácot, így legalább garantáltan tartósítószer mentes lesz. Elegendő hozzá egy kis olívaolaj, bors, mustár, őrölt köménymag, fokhagyma, száraz fehérbor vagy citromlé, csipetnyi chilipor (sót csak közvetlenül a grillezés előtt használjunk, mert megkeményíti a húst). Többféle variációt is készíthetünk, ki melyiket szereti, változtatva az összetevők arányán, majd egy kis barbecue-fűszerkeverékkel megbolondítva még ízletesebbé tehetjük az összeállítást.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu