Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Grillnyárs
Hozzávalók 8 személyre:
1kg sertéstarja kicsontozva, 1kg pulykamell-filé, 2 csirkemell, 2 szál parasztkolbász
40 dkg kolozsvári szalonna, 6-8 zöldpaprika, 6-8 paradicsom, 30 dkg hagyma
alufólia, 20 cm-es nyársak
A páchoz:
250g mustár, 1 fej vöröshagyma reszelve, 1 kis fej fokhagyma reszelve, 5 cl konyak
3 cl citromlé, 3 evőkanál ketchup, 1 mokkáskanál őrölt feketebors
1 mk őrölt fehérbors, 2 mk grill fűszerkeverék
1 tk Piros arany, 1 mk majoranna,1 mk kakukkfű,1 mk őrölt gyömbér,1 csipet őrölt kömény
2 mk Top mix ízesítő, 1dl kukoricacsíra-olaj
Két nappal a kerti esemény előtt be kell pácolni a húsokat, hogy kellően ízesek, puhák legyenek.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Chilis sertésnyárs
Hozzávalók:
1kg felsál
növényi olaj
16 puha tortilla (kb. 15 cm átmérőjű)
240 ml tejföl metélőhagymával (tálaláshoz)
A páchoz:
fél kk. chilipor
1 kk. őrölt kömény
4 gerezd fokhagyma, préselt
2 ek. szárított oregánó
6 ek. Narancslé
Előkészítési idő: 15 perc + egy éjszaka a hűtőben
Grillezési idő: 8-10 perc
8 adag
Páclé: A hozzávalókat egy tálba tesszük, addig keverjük, amíg egy híg pasztát nem kapunk.
|
|
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Joghurtos görögsaláta
Hozzávalók:
1kg kígyóuborka, 20 dkg feta sajt, 1 fej fodros saláta, fél piros színű kaliforniai paprika, fél zöld színű kaliforniai paprika, fél citrom kifacsart leve, 1 evőkanál olívaolaj, 2dl joghurt, 2dl sovány tejföl, 10 szem dióbél, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, kevés porcukor, frissen őrölt fekete bors, só
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, majd a feleket még 4-5 hosszú csíkra osztjuk. A csíkokat felkockázzuk, citromlevet csurgatunk rá.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Görög saláta
Felkockázunk 1 kígyóuborkát, 3 nagy paradicsomot, 2-3 marék olívabogyót, 150-200 gr fetasajtot, majd az egészet óvatosan összekeverjük.
Tzatziki mártással meglocsolva nagyon finom saláta.
Vegyes saláta
Eltépkedünk egy fej fejes salátát, hozzáadunk 3-4 csíkokra vágott retket, 1 konzervkukoricát, két sárga paprikát, majd az egészet lazán összeforgatjuk. .
Sokféle salátaöntet illik hozzá.
Paradicsomsaláta
Felszeletelünk 8-10 paradicsomot cikkelyekre, belerakjuk egy tálba, sózzuk, kicsit megborsozzuk, fél konzervkukoricát teszünk rá, majd joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Előkészítés, pácolás:
Alapszabály, hogy a grillezett húsokat legalább 12 órával a sütés előtt be kell pácolni. A készen kapható pácok és ízesítők mellett magunk is készíthetünk pácot, így legalább garantáltan tartósítószer mentes lesz. Elegendő hozzá egy kis olívaolaj, bors, mustár, őrölt köménymag, fokhagyma, száraz fehérbor vagy citromlé, csipetnyi chilipor (sót csak közvetlenül a grillezés előtt használjunk, mert megkeményíti a húst). Többféle variációt is készíthetünk, ki melyiket szereti, változtatva az összetevők arányán, majd egy kis barbecue-fűszerkeverékkel megbolondítva még ízletesebbé tehetjük az összeállítást.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Grillek
Bárányborda
6 gerezd összezúzott fokhagymát, néhány friss, finomra vágott mentalevelet, 8-10 szem őrölt fekete borsot és 1 egész citrom levét összekeverünk 1deci étolajjal. Ezzel a bárányborda szeletek minden oldalát bekenjük, majd lefedve legalább egy napon át érleljük. A húsokat a forró grillroston 8-10 percig sütjük. Friss, ropogós magvas kenyérrel, mentamártással tálaljuk.
Fűszeres juhsajt
A fél-egy centiméter szélesre vágott juhsajtszeleteket alufóliába vagy készen kapható grilltálcákra rakjuk, majd mindegyikre egy-egy paradicsomkarikát fektetünk.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Grill mártások
Uborkás-joghurtos
Egy körülbelül félkilós, durvára lereszelt kígyóuborkát összekeverünk 15 deka szétmorzsolt juhtúróval, 1 (vagy ízlés szerint több) gerezd fokhagymával és 4 deci megsózott, borssal ízesített joghurttal. (Aki szereti, finomra vágott kaprot is keverhet hozzá.) Tálba halmozva fekete olajbogyóval díszítjük. Bármilyen húshoz finom.
Mexikói
Egy nagyobb fej vöröshagymát vagy 2 csomag újhagymát apróra vágunk, majd 6-8 szép nagy paradicsomot - miután félbevágva a magját kikapartuk - szintén apróra felkockázunk.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Gyros nyárson
Hozzávalók:
birka( de lehet másféle hús is)szelethús, görög fűszerkeverék, olaj, só.
Elkészítés:
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd egymásra helyezve, frissen tartó fóliával lefedve másnapig a hűtőbe tesszük. Nyársra húzzuk egymás után szépen a hússzeleteket, minden szelet után egy kanálnyi olajat öntünk rá, majd a tetejét egy nagy szem paradicsommal zárjuk le. A nyársat forgatva kb. fél óra múlva lehet kezdeni a faragást.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Pácolt harcsafilé roston sütve
Hozzávalók:
1 kg harcsa filé
só
halgrill fűszerkeverék
2 evőkanál étolaj
3 gerezd fokhagyma
A harcsafiléket 10 dkg-os szeletekre vágjuk, majd finom sózás után befűszerezzük a halfűszer-keverékkel és két órán keresztül a hűtőben érleljük. Az érlelés után rárakjuk a grillrácsra, majd folyamatos olajozás mellet, amibe fokhagymát zúzunk, egyszeri fordítással készre sütjük.
Mézes-sörös grillezett csirkemell
Hozzávalók:
4 nagyobb csirkemell filé, mézes-sörös pác, a körethez: 4 adag grillen sült csemegekukorica
Mézes-sörös pác:
2 evőkanál méz, 2dl világos sör,1dl olaj, 1 kiskanál só,1 mokkáskanál frissen őrölt bors
Elkészítés:
Mézes-sörös pác
A mézet kanalazzuk keverőedénybe, kevergetve öntsük hozzá a sört, az olajat, majd sózzuk, borsozzuk meg. Az így elkészített pácba máris beletehetjük a csirkemell filéket.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Mézes mustáros sertés szelet
Hozzávalók:
4 szelet comb (kb.: 50 dkg)
mustár
akácméz
só
bors
étolaj
A sertéscombot ujjnyi vastagra szeleteljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mézből és mustárból készült pácba forgatjuk és egy éjszakán át érleljük a hűtőben. Másnap a húsokat grillrácsra tesszük, és omlósra sütjük olajos kenegetés mellett. Friss, üde görög saláta illik hozzá.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Bajai halászlé
Hozzávalók:
1kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg paprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük és sűrűn beirdaljuk.
A hagymát apróra vágjuk, 3liter vízbe feltesszük főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beletesszük a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Bográcsos hallecsó
3 evõkanál zsír v.olaj,
15 fej közepes nagyságú hagyma,
15 zöldpaprika,
6 paradicsom,
3 csöves paprika,
2,5kg hal, és ízesítéshez só.
Elkészítése:
Hatliteres bográcsban a zsiradékot felolvasztjuk. A felkarikázott vágott hagymát és zöldpaprikát állandó keverés közben megdinszteljük. Mikor már félig megfõtt, a szeletelt paradicsomot és csöves paprikát is hozzáadjuk. Meg keverjük, összefõzzük, mikor megpuhult hozzáadjuk a sóban állt hal darabokat.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Pusztapörkölt bográcsban
500g sertés lapocka, 50g vöröshagyma, 50g zsiradék, 1 gerezd fokhagyma, 25g pirospaprika, só, törött bors, majoránna, 500g burgonya, 2dl fehérbor, 150g paradicsom, 150g zöldpaprika.
Elkészítés módja:
A húst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A bográcsban zsírt olvasztunk, az apró kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a pirospaprikát, a húst, a fokhagymát és a többi fűszert, majd kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, amíg a hús puhulni kezd.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Bográcsos pörkölt cigányosan
A húst megtisztítjuk, csontosan feldaraboljuk. Lehet birka (alaposan leszedve a húsról a faggyút), marha (leszedve a hínyárt), disznó stb. A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a csontos részt rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni a húst, rá őrölt kömény, őrölt bors, só, kevés szemes bors és hagyma bőségesen, majd újból hús stb.
Egy órai főzés után, ha kell adunk hozzá kevés vizet, hogy jól tudjon rotyogni.
Május 1-én Kunszigeten fél 5-kor és Rábapatonán fél 7-kor lép fel az együttes! Aki kíváncsi, jöjjön el és nézzen meg minket!
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Vendég a kertünkben
Kis földhalmok jelzik kertünkben az apró ám szorgos kis állat jelenlétét. Jó alaposan felássa kertünk talaját, teljesen mindegy hogy épp a virágágyás vagy a pázsit közepén bukkan –e ki.
Egyik kertbarát sem örül a jelenlétének, pedig a vakond akár hasznos állatként is beillik kertünkbe. Igen kedves olvasó, mi is tudjuk mennyire nem szép látvány a feldúlt kert, de ez a kis ásómunkás kizárólag rovarokat eszik azok közül is a meztelen csigát, a kisebb egereket, bogarakat, lótetűt és más lárvákat is elfogyaszt.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Elültettük a muskátlikat, de szeretnénk mellé növényeket társítani. Minden kertbarátnak gondot okoz, hogy milyen növényt ültessen a déli fekvésű erkélyre és teraszra ahol egész nap tűz a nap. Nézzük, milyen növényeket válasszunk ki a muskátli mellé társaknak.
Ha az erkélyünk napos meleg déli fekvésű, akkor a muskátli a legjobb választás, mert kedveli a nyári meleget. De érdemes mellé egynyári növényeket is társítani.
Választhatunk mellé petúniát.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Május hava
Május az év ötödik hónapja a Gergely-naptárban, 31 napos.
Nevét Maiáról (Maia Majestas) kapta, aki egy ősi termékenység istennő volt a római mitológiában. A 18. századi nyelvújítók szerint a május: zöldönös. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi.
Az Ikrek havának is nevezik.
Május 1.
A munka ünnepe (eredetileg, és a volt szocialista országokon kívül mindig is a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.
Van hely, hol minden kicsi széken
Nevetve ültem egykoron.
S tipegő léptem, gügyögésem
Mosolyt rajzolt az arcokon.
Van ház, ahova tartozom,
Más otthonba sohse térek,
Bármely családhoz, minden házba
Csak, mint idegen, úgy lépek.
Valakiket: a szüleimet
Eléggé meg nem áldhatom,
Valakinek, ha százszor élek
Adósságom le nem róhatom.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
SZERETETTEL KÖSZÖNTÜNK MINDEN ÉDESANYÁT
Van hely, hol minden kicsi széken
Nevetve ültem egykoron.
S tipegő léptem, gügyögésem
Mosolyt rajzolt az arcokon.
Van ház, ahova tartozom,
Más otthonba sohse térek,
Bármely családhoz, minden házba
Csak, mint idegen, úgy lépek.
Valakiket: a szüleimet
Eléggé meg nem áldhatom,
Valakinek, ha százszor élek
Adósságom le nem róhatom.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu