Börcs Blog: 2011. április

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 297 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 297 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 297 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 297 fő
  • Képek - 4325 db
  • Videók - 155 db
  • Blogbejegyzések - 389 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 16 db

Üdvözlettel,

Börcs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Börcs klub hírei - 2011. április

Április 27.-én szerdán lesz a szokásos tavaszi börcsi véradás 16-19 óráig az iskolában.

Ha már elmúltál 18, de még nem vagy 65 és szeretnél/szeretne segíteni szeretettel várunk/várjuk!

Én ott leszek!

network.hu

dr. Kikindai Katalin

Utolsó hozzászólás

Jakab Noémi üzente 12 éve

" Adj vért és ments meg három életet"!

A börcsi véradáson 46 bátor véradó nyújtotta karját, hogy mások életét megmentse!

Hálás Köszönet érte!

A Magyarország különböző vidékeiről érkező mesterek hozzák magukkal a változatos díszítményű, formájú, fazekakat, tálakat, csuprokat, sütő-főző edényeket, amelyek nemcsak népi kultúránk becses darabjai, hanem mai is funkcionáló, szívet-lelket gyönyörködtető használati tárgyak.

Göcsej vidékének messze földön híres gerencsérjei - fazekasai - egészen a XX. század elejéig ide, az egerszegi piacra szekerezték be portékáikat, ellátva az asszonynépet a nélkülözhetetlen cserépedényekkel.

Tovább 

 

Mindkét nap locsolkodással, tojásfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, népművészeti vásárral és gasztronómiai bemutatókkal várják az érdeklődőket

Hollókő világörökségi falu évről évre várja látogatóit, Húsvét vasárnapján és hétfőjén, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepén, mely Jézus feltámadására emlékezik.

E parányi faluban a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára és megelevenednek a húsvéti hagyományok. A fiúk kútvízzel locsolják a lányokat, az idősebbek pedig készítik a hímes tojásokat.

Tovább 

Az alsóvárban és a felsővárban is egyaránt izgalmas programokkal várják a felnőtteket és a gyerekeket. A fesztivál gasztronómiai kínálatában a Balaton-felvidék legkiválóbb borai mellé csodás fogásokat leshet kóstolni.

A Szigligeti várban hagyományosan 2011-ben is megrendezésre kerül a Várkapunyitó, amely minden év húsvétján a vár szezonnyitó programja. Az alsóvárban és a felsővárban is egyaránt izgalmas programokkal várják a felnőtteket és a gyerekeket.

Tovább 

A tojás díszítésének gazdag hagyományait (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek ismertetik meg a vendégekkel, akik e technikákat maguk is elsajátíthatják.

Az évadnyitó rendezvény az újjászületést, a megtisztuló embert és az ébredő természetet hirdeti. Az ünnep alkalmából istentiszteleten vehetnek részt a hívek. Hagyományőrző együttesek mutatják be a húsvéti ünnepkör szokásait. A tojás díszítésének gazdag hagyományait (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek ismertetik meg a vendégekkel, akik e technikákat maguk is elsajátíthatják.

Tovább 

Egy hagyományőrző rendezvény egy csodálatos helyen az egri Szépasszony-völgyben a Szépasszonyvölgyi Húsvét.

Egy hagyományőrző rendezvény egy csodálatos helyen az egri Szépasszony-völgyben a Szépasszonyvölgyi Húsvét. Találkozhatunk a hazai hagyományok szinte mindegyikével, a locsolás, a vesszőzés vagy a tojásfestés utánozhatatlan hangulatát élvezhetjük húsvét idején.

Természetesen a szervezők nem csak a hagyományok felelevenítését szorgalmazzák, hanem tartalmas programokat - táncház, koncert, gyermekműsor, kézművesvásár - is kínálnak.

Tovább 

Mákos, diós és mazsolás, foszlós kalács sütése, kóstolója, kézműves mesterségek bemutatója, gyermekeknek báb előadás, folklór műsor.

2011. április 23., szombat:

II. Noszvaji Báránykiállítás
A Magtár Fogadó borozójában
Megnyitó: 11.00 óra
A kiállítás közben játszóház, báránybolt, báránysimogató, borkóstoló

Április 24-én, Húsvét vasárnap:
Tojásvadászat a faluban

Térképek felvétele és regisztráció:
11.00 órától az Egészségház előtt, ahol minden szükséges információt megkap majd a verseny részleteiről.

Tovább 

Húsvéti tavaszköszöntő rendezvény

2011. április 25. – Kikeleti Piknik - Húsvéti, tavaszköszöntő rendezvény

Helye: Erdőbénye – Liget- tető
10 órától - 18 óráig

Erdőbénye bemutatkozik: kézműves bemutató és vásár

Programok:


10:00-tól - bárány és nyuszi simogató
10:00-tól - Sárgatúró kóstoló
11:00 – 13:00 - Tojásfestés
13:00 - Ziránó Bábszínház előadása
14:00- 16:00 - Játszóház
15:00-tól - locsolóvers mondó verseny felnőtteknek és gyerekeknek
16:00-tól - a sárgatúró készítő verseny eredményhirdetése
Gasztronómia: helyi hagyományos húsvéti ételek a Magita Hotel Piknik konyhájában

Nyitott pincék – Erdőbénye


Sárgatúró készítő verseny - Ön hogyan készíti a húsvéti sárgatúrót?

Tovább 

network.hu

Pálinkás jó reggelt kívánok e háznak,
Főképp a dolgos szülők jól nevelt lányának!
Elmondom én gyorsan jövetelem célját:
Megöntözöm most a környék legszebb lányát.
Kívánok e háznak hát mindenből eleget,
Főképp békességet, egészséget és szeretetet!

 

A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfő néven is ismerték ezt a napot. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás ma is, városi környezetben is tovább él.

Tovább 

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt.

Tovább 

  • network.hu

     4 közepes méretű körte (hámozva, magozva, szeletelve)
  • 100 g dió
  • 100 g étcsokoládé
  • 140 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 100 g kristálycukor
  • 175 g vaj
  • 2 tojás (lazán felverve)
  • egy kevés sárgabarack dzsem

 

  1. Előmelegítjük a sütőt 140 ºC-ra (légkeveréses üzemmódban). Egy kerek, kapcsos tortaformát kivajazunk és lisztezünk.
  2. A diót mozsárban durvára törjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport és robotgépben összekeverjük. Az előre feldarabolt vajat hozzáadagoljuk a diós liszthez, majd jön a 2 tojás és a cukor.

Tovább 

 

  1. Először a hagymát pároljuk meg, majd hozzáadjuk a reszelt cukkínit és fokhagymát is.
  2. Addig pirítjuk, míg teljesen meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a kanál lisztet és azzal is pirítjuk pár percet.
  3. Belemorzsoljuk a fetát és a fűszereket.
  4. A tojást enyhén felverve kavarjuk bele a masszába, amit le is húzunk a tűzről

Tovább 

  • network.hu

     70 g szobahőmérsékletű
    vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 80 g liszt
  • 40 g finomra darált dió
  • 40 g finomra darált mandula
  • 1/2 tojás

 

 

  1. A vajat, a kristálycukrot és a vanília kivonatot géppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, mandulát, lisztet és a tojást.
  2. Fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
  3. 180 fokra előmelegítjük a sütőt (alul-felül álláson). A tésztát a fóliából kicsomagoljuk és tiszta, lisztezett munkafelületen kb.

Tovább 

  • network.hu

     100 g
    vaj
  • 4 ek kakaópor
  • 100 g min. 70%-os magas minőségű csokoládé
  • 2 tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 120 g cukor
  • 100 g liszt, de még jobb az őrölt mandula

 

  1. A sütőt 160 fokra állítjuk, a vajat és a csokoládét egy nagyobb, forrásban levő vízzel teli fazék fölé helyezett kisebb lábasban felolvasztjuk, majd a tűzről levéve addig keverjük, amíg egyenletes masszát alkot. 10 percen át hagyjuk kihűlni.
  2. Az egész tojásokat, a tojásfehérjét és a cukrot tegyük egy edénybe, és elektromos habverővel keverjük össze, habosítsuk.

Tovább 

Angol csirkesaláta

két csirkemell,  db fejes saláta,
1 dl tejszín, egy kisebb torma,
1 evőkanál paradicsompüré, fél narancs leve,
3 cl konyak, 1 db tojásból készített majonéz,
4 db keménytojás, só,
fehérbors,
a díszítéshez paradicsom- és narancsszeletek.

A csirkemelleket sós vízben (vagy húslevesben) puhára főzzük, bőrét leszedjük, kicsontozzuk, apróra vágjuk. A majonézt elkeverjük a lereszelt tormával, a paradicsompürével, a konyakkal és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk.

Tovább 

Oxfordi húspogácsák

4 személyre 

» 50 dkg darált marhahús

» 3 főtt burgonya

» 1 vöröshagyma

» 1 tojás

» csipetnyi majoránna

» 1/2 teáskanál citromhéj

» kevés őrölt bors

» só

» néhány szelet bacon-szalonna

A hagymát megtisztítjük, majd egy reszelő segítségével lereszeljük. A burgonyát összetörjük, a hagymával, tojással együtt a húshoz adjuk, és megfűszerezzük. Gombócokot csinálunk belőle, mindegyiket egy bacon szalonnába csavarjuk, majd egy fogpiszkáló segítségével összetűzzük.

Tovább 

MAMA

Már egy hete csak a mamára
gondolok mindíg, meg-megállva.
Nyikorgó kosárral ölében,
ment a padlásra, ment serényen.

Én még őszinte ember voltam,
ordítottam, toporzékoltam.
Hagyja a dagadt ruhát másra.
Engem vigyen föl a padlásra.

Csak ment és teregetett némán,
nem szidott, nem is nézett énrám
s a ruhák fényesen, suhogva,
keringtek, szálltak a magosba.

Nem nyafognék, de most már késő,
most látom, milyen óriás ő -
szürke haja lebben az égen,
kékítőt old az ég vizében.

Tovább 

ANYÁM

A bögrét két kezébe fogta,
úgy estefelé egy vasárnap
csöndesen elmosolyodott
s ült egy kicsit a félhomályban - -

Kis lábaskában hazahozta
kegyelmeséktől vacsoráját,
lefeküdtünk és eltünődtem,
hogy ők egész fazékkal esznek - -

Anyám volt, apró, korán meghalt,
mert a mosónők korán halnak,
a cipeléstől reszket lábuk
és fejük fáj a vasalástól - -

S mert hegyvidéknek ott a szennyes!
Idegnyugtató felhőjáték
a gőz s levegőváltozásul
a mosónőnek ott a padlás - -

Látom, megáll a vasalóval.

Tovább 

MIKOR AZ UCCÁN ÁTMENT A KEDVES

Mikor az uccán átment a kedves,
galambok ültek a verebekhez.

Mikor gyöngéden járdára lépett,
édes bokája derengve fénylett.

Mikor a válla picikét rándult,
egy kis fiúcska utána bámult.

Lebegve lépett - már gyúlt a villany
s kedvükre nézték, csodálták vígan.

És ránevettek, senki se bánta,
hogy ő a szívem gyökere-ága.

Akit ringattam vigyázva, ölben,
óh hogy aggódtam - elveszik tőlem!

De begyes kedvük szivemre rászállt,
letörte ott az irígy virágszált.

Tovább 

A költészet napjaHazánkban 1964. óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját.1905. április 11-én született Budapesten, a Ferencvárosban, a Gát utca 3-as számú házban. Apja, József Áron, szappanfőző munkás; édesanyja, leánykori nevén Pőcze Borbála, szabadszállási parasztlány. A családfő 1908. július 1-én eltűnt; családja úgy tudta, hogy kivándorolt Amerikába, valójában Romániába ment. A három gyermekével magára hagyott asszony napszámos munkát vállalt, úri házakhoz járt mosni, vasalni, takarítani, mégsem tudta gyermekeit eltartani.

Tovább 

network.hu

 Juhtúróval töltött burgonya

 

Hozzávalók 4 főre 

    6 db nagy burgonya

    20 dkg juhtúró

    1 db közepes lilahagyma

    1 egész tojás

    2 ek tejföl

    bors kapor

    20 dkg sajt

    Elkészítés 

    1. A burgonyát megmosom és héjastól megfőzöm.
    2. A túrót, tejfölt, tojást, apróra vágott lilahagymát, sót, borsot és a kaprot összekeverem.
    3. A sajtot lereszelem.
    4. A megfőtt burgonyát kettévágom és a belsejét egy kiskanállal kivájom úgy, hogy 1 cm-es perem maradjon.

    Tovább 

    Kedves Börcsiek!!!

     

    A nevem Schéder Jenő nem lehet annyira ismerős, de ha azt mondom, hogy az összes Gyúrós és az összes Simon nevű börcsi a rokonom, az már többet elárul rólam.

     

    Anyám neve: Gyúrós Julianna és én a szüleimmel győrben laktam. A győri Révaiban végeztem és aztán pesten az ELTE-n próbáltam tanár lenni, de közben átmentem a programozó-matematikusra és mint informatikus mentem 4 éve már nyugdíjba.

     De a gyerekkorom: Börcs. A sok emlék közül a Tölös, az Úrmeleg, a tehenek örzésekkor megevett papsajt, a börcsi búcsúk, a 22 unokatestvéremmel bóklászás a faluban, még mindíg előjön az álmaimban is.

    Utolsó hozzászólás

    Jakab Noémi üzente 13 éve

    Kedves börcsiek!

    Aki szeretné felvenni a kapcsolatot Schéder Jenővel, itt megteheti, írjatok választ bátran!

    Tovább 

    network.hu

     

    Sárospatakról először mindenkinek a vár és a református kollégium jut eszébe, pedig a város, mely már a kora Árpád-korban is vásáros hely volt, sok egyébről is nevezetes. Ha a napokban kirándulást tervezel, és a gyönyörű Bodrog menti panorámára épp úgy rácsodálkoznál, mint hazánk világhírű történelmi és kulturális kincseire, mindenképp vedd célba a várost.

     Sárospatak

    A történelem viharos századai

    A sárospataki királyi udvarházban született 1207-ben Árpád-házi Szent Erzsébet, II.

    Tovább 

    network.hu

     A porcelán birodalma: Herend

    Herend neve aligha lenne ismert világszerte, ha 1826-ban Stingl Vince nem hozta volna létre itt a porcelánmanufaktúrát, illetve, ha a Fischer Mór által alapított dinasztia nem alkotott volna maradandót a porcelánművészet területén. A kizárólag kézi munkával készített, művészi igényű termékek a különböző világkiállításokon eddig összesen 24 nagydíjat, illetve aranyérmet nyertek.

    Kossuth Lajos szerint a herendi kerámiák egy hercegi asztal igényeinek is megfelelnek.

    Tovább 

    network.hu

     

     

    Életre kelt lovagregény: Bory-vár

    Ha a sejtelmes hangulat és a lovagregények varázsa téged is képes minduntalan megigézni, emellett a művészeteknek is nagy rajongója vagy, érdemes célba venned a Székesfehérvár északkeleti határában, az Öreghegyen álló, Magyarországon egyedülállónak számító Bory-vár épületegyüttesét, melynek kialakítása szándékosan a középkori skót szellemkastélyok világát idézi.

    A romantikus lovagvárat Bory Jenő építész és szobrász hozta létre, és, bár az épület teljes mértékben az ő munkáját dicséri - a tervezőtől egészen a kőművesig minden szerepet maga töltött be -, az 1923-tól kezdve közel negyven éven át épített csoda több ezer, olyan neves alkotóktól származó szobornak, festménynek vagy egyéb műnek ad otthont, mint Székely Bertalan - Bory és felesége is az ő tanítványa volt -, Körösfői-Kriesch Aladár vagy épp Stróbl Alajos.

    Tovább 

    network.hu

     

    Az Aggteleki-barlangrendszer hazánk egyik legkülönlegesebb, egyben jóval a határokon túl is ismert kirándulóhelye.

    Több mint hétszáz barlang vidéke

    A földrajzilag összefüggő egységet alkotó Aggteleki- és Szlovák-karszton jelenleg 712 változatos képződésű barlang ismert, melyek közül 273 nyílik a magyar állam területéről. A mintegy 220-240 millió éves közép-triász korú mészkőben kétmillió évvel ezelőtt kialakult barlangok méretüket, formájukat és ökológiai állapotukat tekintve is sokszínűek.

    Tovább 

    Ez történt a közösségben:

    Szólj hozzá te is!

    Impresszum
    Network.hu Kft.

    E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu