Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel
Hozzávalók:
4 kacsacomb
2 dl must (vagy szőlőlé)
1 kávéskanál szárított majoránna
60 dkg apróbb burgonya
10 gerezd fokhagyma
2 kisebb fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 babérlevél
10 szem bors
20 dkg libazsír
1 teáskanál méz
20 dkg szőlő
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Mustos karaj
Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj
2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen)
2 dl must
1 dl olaj
grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió
A megmosott hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.
|
|
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
„ A népművészet a felgyülemlett, jelenlévő múlt, hatékony emlék,
mely irányítja a jövőt.”
József Attila
Korond erdélyi falu a mai Romániában, Hargita megyében. A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja.
Korond nevezetességei
- Vasas borvízforrások
- A régi római katolikus templom
- Unitárius templom
- Falumúzeum
- Egykori Korondfürdő, mai Árcsó
- Aragonit bánya
- Faragott székelykapuk
A korondi fazekasság története:
Korondon a fazekasságnak ősi hagyományai vannak a középkortól nőtt iparággá.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Gombás tarhonya
100g füstölt húsos szalonna
250g nagy szemű öreg tarhonya
50g vöröshagyma
10g fokhagyma
200g szegfűgomba
paprika
15g fűszerpaprika
Só, őrölt bors.
A kockára vágott füstölt húsos szalonnát a bográcsban üvegesre hevítjük. A nagy szemű „öreg" tarhonyát sötét aranysárgára pirítjuk. Apróra vágott vöröshagymával áthevítjük, meghintjük fűszerpaprikával, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a tarhonyát. Őrölt borssal, zúzott fokhagymával, csöves paprikával fűszerezve főzzük szép lassan.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Őszi népszokások
A gazdasági élet ünnepei
Az aratóünnepet ott tartották meg, ahol kalákában dolgoztak, vagy ahol felfogadott aratók végezték a munkát. Az aratás befejezésekor aratókoszorút kötöttek, és azt ünnepélyes menetben a földbirtokos vagy a gazda elé vitték. Az aratást vacsora, táncos mulatság fejezte be. A családi aratást nem követte aratóünnep. Éppúgy, mint más európai népeknél, nálunk is egy sor hiedelem és varázscselekmény fűződött az aratáshoz, különösen az utolsó gabonacsomóhoz, amely a szántóföldön maradt aratás végén.
Ausztria legnagyobb szabadidőparkja!
A Fertő-tó osztrák oldalánál.
A páratlanul szép természeti és kulturtáj ölén négy különböző tematikus élményterületen, a „Kalandvárban“, a „Meseerdőben“, a „Kalandszigeten“ és a „Tanyán“ mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szórakozást:
Számos körhinta, hullámvasút és pálya, valamint mászókaland mind arra várnak, hogy kicsi és nagy felfedezők kipróbálják!
Míg a család kalandra éhes része a számtalan attrakcióval szórakozik, amit részben már a legkisebbek is használhatnak, azok, akik inkább egy kis ejtőzésre vagy kikapcsolódásra vágynak, sétálhatnak az erdőben és a vadasparkban.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Tésztához:
50 dkg liszt 25 dkg margarin 15 dkg cukor 2 tojás 1 vaníliás cukor 1 kiskanál fahéj
1 sütőpor és annyi tejföl, hogy jól nyújtható legyen
Töltéshez: 1 kg túró 2 tojás 1 citrom héja reszelve 1 vaníliás cukor 10 dkg cukor 6 alma reszelve, kevés cukorral és fahéjjal elkeverve
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, kb. 2/3 és 1/3 részre. A nagyobb részét kinyújtjuk és kivajazott tepsibe (a normálméretű tepsitől kicsit szélesebb) tesszük, megszórjuk kis zsemlemorzsával.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Finom őszibarackos sütemény,kevés rummal, amely egész évben gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
4 db tojás, 10 dkg cukor,1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 1 üveg őszibarackbefőtt, vagy friss gyümölcs,0,5 dl rum, 1 dl őszibaracklé.
A négy tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, és a négy tojás fehérjéből vert kemény habot. Keverjük össze, majd a tésztát öntsük egy kilisztezett kivajazott tepsibe.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
Habos málnás - rizs
Valódi nyári könnyű desszert, finom málnával, és tejszínnel ízesítve amely lehűtve hidegen az igazi.
Hozzávalók:
40 dkg málna, 25 dkg rizs, só, 1 kanál cukor, 4 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor.
Fél liter vizet felteszünk főni, ízesítjük egy csipet sóval, cukorral majd hozzászórjuk a rizst. 15 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a gázt és lefedve hagyjuk párolódni.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a málnát pedig megcukrozzuk.
14 éve | Jakab Noémi | 0 hozzászólás
5 bögre barackbefőtt, 20 dkg vaj, 1 bögre cukor, 2cs., vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, és leve,2 bögre liszt, 15 dkg keményítő, 1cs. sütőpor, 6 tojás, só, porcukor.
A barackokat kettévágjuk, és lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A vajat 3/4 bögre cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, citromhéjjal és a citromlével habosra keverjük. 1,1/2 bögre lisztet, 10 dkg keményítőt összekeverünk a sütőporral.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu