Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Börcs klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Börcs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A tökmagolaj előállításához is szükség van alapanyagra. Ez nem más, mint a tökmag. Amiről időközben kiderült, hogy az Örségben már több évszázados háztáji termesztési hagyományai vannak. Ott még gyakran mindent kézi erővel oldanak meg, de a fejlett mezőgazdaság ma már minden tud gépesíteni, nics ez másképp a töktermesztésnél sem.
Ráadásul régen még héja is volt a tökmagnak. Ősszel a nap és szél segítségével megszárították, majd télen az a nők feladata volt a héj eltávolítása. Elég macerás művelet lehetett. Hála a tudománynak ma már héj nélküli tökmagot termesztenek ilyen célra. (A héjas változat is megmaradt csemegének.)
A tököt május elején kell vetni, mert akkor már egyre kisebb az esély a fagy okozta pusztításra. Nagyon érzékeny a talajhőmérsékletre is, könnyen előfordulhat, hogy nem indul meg a csaírázás és a mag úgy ahogy van megrohad a földben. A korábbi vetés kockázattal jár ugyan, de mérlegelni kell a korábbi betakarítás lehetőségét is. Hazánkban megtalálható leggyakoribb vetőmag a hazai Szentesi Futó és Szentesi Oliva, valamint az ausztriai Gleisdorfer Ölkürbis. Ezek a vetőmagok elég jól beváltak már és alkalmasak a hazai termesztésre.
Idén sikerült kicsit korábban a földbe juttatni a tököt és ezért május első hetében már kelésnek is indult az állomány. Az akkor még úgy tűnt, hogy elég száraz nyarunk lesz, a tök sem kelt mindenhol egyformán. (Utána aztán a sok esőnek köszönhetően mindehol kikelt.) Persze a gyomirtás nem sikerült, ezért már kétszer is meg kellett kapálni. Nagyon fontos, hogy mi volt az elővetemény. A megfelelő növény segítségével kordában tarthatjuk a gyomokat. (A nyár folyamán a parlagfű tud okozni rengeteg feladatot, mint tudjuk kötelező kiirtani.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!